Het Uur van de waarheid!

Ubuntu logoJups het uur van de waarheid komt steeds dichterbij.

Zo’n twee weken geleden, heb ik mijn moeder kunnen overhalen Ubuntu een kans te geven, op haar toch ietwat ouder systeem.

Nu moet je weten dat mijn moeder niet erg goed op de hoogte is van computers. Er was dan ook een vreselijke angst om over te stappen, want ja, een Linux-distributie wordt toch nog altijd gezien als moeilijker dan een Windoze systeem.

Guido SocherToch moet ik ook onwillekeurig denken aan een artikel dat Guido Socher ooit schreef voor Linuxfocus zo’n tien jaar geleden met de veelbetekende titel: “Linux op de dekstop: een computer voor mams“.

Nu, als hoger geschoolde informaticus, iemand van de eerste generatie zeg maar die er echt mee opgegroeid is en een beperkt empathisch vermogen is het soms toch moeilijk je in een situatie te verplaatsen waar personal computers niet echt een hoofdmoot van het leven uitmaken.

De hoofdproblemen die ze na de migratie ervoer hadden vooral te maken met de ietwat andere benaming van programma’s en het feit dat niet al haar courante programma’s een icoon op haar bureaublad hadden. Het snelheidsvoordeel had ze wel al intens ervaren.
Verder soms de iets teveel mogelijkheden… Zo is op Ubuntu de standaard chatclient empathy… Maar in tegenstelling tot live messenger is empathy niet enkel een msn-chatclient. Ze verdwaalde dan ook in eerste instantie ietwat in de verschillende mogelijkheden… Uiteindelijk heeft ze het wel helemaal zelf opgelost.

Uiteraard zal een migratie altijd een zekere aanpassing van je vergen, maar dat komt vooral door het feit dat we zeer microsoft georriënteerd denken. Persoonlijk na meer dan een decennium met Linux te werken, vind ik Linux b.v. een stuk logischer.

Dus vandaag heb ik haar systeem wat getweakt… Ik heb al haar courante programma’s op haar desktop geplaatst en er toegankelijke namen aan gegeven. Verder heb ik ook teamview geïnstalleerd. De klikhandeling heb ik ingesteld zodat er nooit moet gedubbelklikt moet worden.

Ik heb ook op de andere logische platformen de  rechten veralgemeend zodat er niet steeds naar een paswoord wordt gevraagd bij het mounten van het volume, heb haar sudo-rechten gegeven, zodat ze eventueel zelf een programma kan installeren als dat nodig is.

Verder bleek er nog een probleem te zijn met het geluid dat ik wel had opgelost in mijn eigen omgeving maar niet had uitgebreid naar alle gebruikers. :$

Dus ja, nu wordt het afwachten wat haar ervaringen zijn met het systeem. Als ik namelijk mijn moeder van de voordelen van de migratie kan overtuigen, denk ik dat iedereen overtuigd kan worden.

Auteur: malakh ahavah

Een autistische nerd, gewapend met een bachelor in de toegepaste informatica en een master in de theologie, en een ongelooflijk enthousiasme voor alles wat met FOSS en Java te maken heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s